• טבעונות אמיתית: כמו שהטבע עושה אותה •
הסיפור האישי שלי עם הטבעונות התפתח באופן מעניין או משונה במיוחד. הוא התחיל עוד לפני שבכלל הבנתי משהו בבריאות וכל ענייני היה אלקטרוניקה, ספורט, מגניבות ופילוסופיה.
כמובן, אני מדבר על השנים הכל כך ראשוניות האלו בין גיל 14 ל 20.
היה זה אחי, שהתאמן ולאחרונה החל גם לאמן בדוג'ו בפתח תקווה לאינטרנשיונל גוג'ו ריו קונג פו, שהחליט להיות טבעוני.
צעיר ממני בשנתיים, אז רק בן 15, הוא החליט שזה הדבר הנכון לו ביותר ולכן, הפסיק לאכול בשר. אני ועוד חבר קרוב באותה התקופה, השתעשענו הרבה מהעובדה הזו, ולא חסכנו בבדיחות על הנושא.
הטרנד החזיק כחצי שנה ואז אחי חזר לאכילת המוצרים מהחי, על כל התצורות שבהן. לא עברו שנתיים עד שחברנו המדובר עשה גם הוא את המסע הזה, ואף התמיד בו כשנתיים בטרם חזר לחיק אכילת המוצרים מן החי.
בתור אדם שכבר אז למד שהתבוננות היא דבר בעל כוחות עצומים, לא ויתרתי, בין בדיחה לשיעור, על הסתכלות והתבוננות מדוקדקים על כל השינויים שעברו על אחי ועל חברנו באלו התקופות.
באופן אישי ולמטרת הניסוי בלבד, יצאתי גם אני לחקירת סוגי דיאטות שונות ומגוונות, בתקופה שבה כבר הכנסתי את נושא הבריאות לאורח חיי.
כל אלו הובילו אותי לימים (ובעיקר ללילות) של שיחות, לעיתים עמוקות, עם טבעונים (להלן יקראו מעתה: ניזוני תעשייה) שמהן יצאתי תמיד מחוזק בהבנתי ובתפיסתי על עולם המזון וההזנה, עד שהחלטתי לקרוא לעצמי ולמי שלומד והולך איתי בדרכי התזונתית – טבעונים אמיתיים.
אז מהי הטבעונות המוכרת היום?
הטבעונות המוכרת היום מספרת ואף ארשה לעצמי לכתוב מקשקשת לרוב, על כך שתזונה מהחי לא בריאה לאדם, לא נכונה לאדם, מזיקה לכדור הארץ ולסביבה ועוד טענות "ירוקות" רבות ומתפלפלות שכל קשר בינן ובין המציאות לא ניתן לאבחנה וקיום.
הטענה הטבעונית היחידה שיש לה אחיזה במציאות, היא הטענה האתית, על הסבל המיותר שרוב בעלי החיים חווים בטרם הפיכתם למזון.
ישנן הרבה מאוד אג'נדות שיספרו הרבה מאוד סיפורים על כל צד, בין אם יהיה זה "מחקר סין" שיספר לכם כמה שטבעונות היא הדבר הכי טוב שאי פעם יקרה לכם, או "קיצור תולדות האנושות" שיספר לכם שאכן האדם היה ונשאר ציד ולקט, כלומר, אוכל כל (Omnivore) ועד ספרים כמו"נולדנו לרוץ" או "הסיפור של הגוף האנושי" שמראים באופן בלתי מתפשר שהאדם הוא אוכל כל, לכל דבר ועניין.

כל אחד רואה את מה שהוא רוצה לראות או מצפה לראות. ואני, אני רואה חיים יפים כל כך.

תוספי תזונה. הסימן הראשון שמראה שיש בעיה עם מה שאתה אוכל. או לא אוכל.
ומה העניין הזה עם "טבעונות אמיתית"?
אחרי שקראתי את כל הספרים האלו, למדתי כמה דברים חשובים נוספים והכרחיים על צמחים, פטריות ועולם החי, דיברתי עם עשרות (יותר ממאה!) ניזוני תעשייה וחקרתי וצפיתי בחברים ובני משפחה (ולימים גם מטופלים) שעברו שינויים כאלו ואחרים הקשורים לעולם זה, היה זה הכרח מבחינתי לשים את הדברים על השולחן ולתת מקום של כבוד למילה טבעונות, הנגזרת מהמילה טבע (דבר שאין בינו לבין ניזוני התעשייה כלום ושום דבר במשותף) ולכן התחלתי לקרוא לעצמי טבעוני.
כמובן, אני אוכל הכל. ללא הבדלי דת, גזע ומין, אם זה טעים לי, מתאים לי ומזין אותי, הרי זה משובח, או כמו שאני אוהב לומר: אין דבר העומד בפני המזון.
וההבדל ההקשרי והמעשי הזה הוא משמעותי.
כשאדם אוכל כל דבר שהטבע מספק באופן ישיר, ללא צורך בתיווך אנושי: כלומר ללא צורך במפעל שייצר את המזון הזה – בהחלט ניתן לומר שהאדם הזה ניזון מהטבע והוא אכן טבעוני.
כשאדם אוכל חיקויים של מה שהטבע מספק, שנוצרים רק בתיווך אנושי: כלומר, אין שום סיכוי שאפשר למצוא את המזון הזה בטבע בשום צורה שהיא – בהחלט ניתן לומר שהאדם הזה תלוי במפעלים והוא אכן – ניזון תעשייה.
בין לבין, כמובן יש כל מיני טווחים שונים ומגוונים של צרכני מזון כאלו ואחרים.
הטבעוני האמיתי הוא האדם הניזון מהטבע על פי רוב כמעט מוחלט, אך גם חורג מכך על מנת לשמר את יכולותיו כאוכל כל הישרדותי.
זאת אומרת שהתזונה העיקרית היא מעולם הטבע המיידי: בשר (על כל סוגיו), ירקות, שורשים, פירות, אגוזים, זרעים ואף חלב.
תזונה משנית הינה מוצרים מעובדים, אשר הוא מעבד באופן אישי: לחם, גבינות ומאכלים כבושים למיניהם.
תזונה נוספת ונדירה יותר, אך חשובה בכל זאת, אשר מטרתה לייצר ואף לשמר את יכולות המעיים במקרי דחק, וממנה ניזונים במקרים בודדים ובתכיפות מועטה באופן יחסי, הינה מוצרים מעובדים לחלוטין: תוספי תזונה, משקאות מתוקים, חטיפים ומוצרים מעובדים שונים.
באופן זה שומר טבעוני אמיתי על 2 עקרונות חשובים מאוד מעולם הטבע:
1. תזונה על בסיס טבעי ומזין ביותר שניתן להשיגו בטבע כמעט בכל רגע נתון, המתאים לאבולוציה שהביאה את האדם להיות מי שהוא היום.
2. תזונת "אוכל כל" המשמרת את היכולת להתמודד עם מצבי דחק ולשרוד בכל תנאי, בכל מקום, בכל צורה, ואף לשגשג בתנאים קשים שעלולים לצוץ מעכשיו לעכשיו.
אוקי, השתכענו בכל הנושא התזונתי, זה ברור, אבל מה עם הצד האתי?
הנושא האתי הוא נושא שנשאר בעינו, יחסית, בעולמנו כפי שהוא מתנהל כיום. כמובן, זה לא שניזוני התעשייה לא הורגים חיים ומתעלמים מכך לחלוטין, כן?
בכל ספר ביולוגיה הכי בסיסי אפשר ללמוד מהם חיים ומכך אפשר להבין שאכילת צמחים עומדת באותו המקום כמו אכילת חיות, כאשר מדובר על הריגת יצורים חיים למטרת תזונה.
בדיוק כמו שהמילה טבעונות נגזרת מהמילה טבע למרות שלמי שדוגלים בתזונה זו, אין אפשרות לחיות ולשרוד ללא מוצרים תעשייתיים (סייטן, תחליפי גבינה, ולכל הפחות תוסף B12, בדרך כלל עוד הרבה הרבה תוספים אחרים) כך גם המילה בעלי חיים מטעה.
גם צמחים הם בעלי חיים וגם בני אדם הם בעלי חיים. למען האמת, כל דבר שנכנס תחת הגדרת המילה חיים, הוא בעל חיים.
יתרה מכך, בימינו אנו שכבר מבינים שפטריה היא ככל הנראה יצור מורכב ומתוחכם יותר ממה שחשבו עד כה, ניתנה לו ממלכה בפני עצמה (כמו ממלכת הצמחים, ממלכת החיות וכו') וישנו ויכוח ריאלי האם מיקום הממלכה הוא בין הצמחים לבעלי החיים או בין בעלי החיים לבני האדם, אכילת פטריות היא בדיחה גרועה כמזון לאדם שטעון שאינו אוכל מזון מן החי.
בספר "צמח – מה הוא יודע", ניתן לקרוא בהבנה ברורה, ביולוגית ואובייקטיבית לחלוטין, שלצמחים יש שלושה חושים משותפים לחיות ולבני האדם: ראיה, הרחה ומגע.
נושא שתמיד עולה ולכן גם הוא חשוב להדגיש הוא שצמחים, ככל הנראה, לא מרגישים כאב.
לזאת תמיד אני מוסיף, מתוך הפילוסופיה שלי, הדיגידיזם, שלכאב יש מטרה אחת עילאית (מעבר לכמה וכמה אחרות וברורות יותר) והיא להניע את החי החווה אותו לתזוזה ולשינוי.
צמחים, שהתהליך האבולוציוני שלהם הביא אותם להיות צמודי קרקע, ברור שלא יפתחו מנגנוני כאב, שכן אין להם את היכולת לזוז ולשנות את מיקומם ובכך להימנע מהכאב.
פיתוח של מנגנון כאב ללא יכולת לעשות דבר מה בנידון, היה שווה ערך לטירוף והטבע, עד כמה שהאדם היה רוצה אולי להאמין – אינו מטורף, משוגע, או אף קסום. הטבע הוא פשוט טבע, וככזה הוא מעשי.
אז מה יש לו לצמח אם לא כאב? יש לו את החושים האחרים שבעזרתם הוא מייצר הגנות ומתקפות אשר מטרתן למנוע את הפגיעה בו.
דבר זה עולה מאותה המקום של תגובת ה "הילחם, ברח, או קפא" אך כמובן, היות ואין אפשרות לברוח וקיפאון הוא מצב כמעט מוחלט בצמחים, נשארה האפשרות האחרונה בלבד – תקוף וזה אכן מה שצמחים למדו לעשות, על ידי מנגנון שמזהיר את כל חלקי הצמח וכך את הצמחים הסובבים, בכך שישנה סכנה ועכשיו זה הזמן לייצר את שלל סוגי ההתקפה וההגנה הקיימים על מנת להימנע מפגיעה.
ולמה כל זה חשוב? כי זה בדיוק מה שעושה כל בעל חיים אחר כשהוא מנסה להציל את חייו.
כלומר, אין הבדל בין צמחים ובין חיות כשמדובר על יצירת מרחב גידול מלאכותי על מנת להרוג את החי כדי לספק חי אחר.
ובכל זאת, הנושא האתי כאמור נשאר בעינו.
זאת מפני שבכל זאת בני האדם מלאים במנגנונים שקיימים במוחנו על מנת לאפשר לנו לשרוד בצורה הרבה יותר טובה כמין, וחלק מהמנגנונים האלו פעילים גם כשאנו רואים סבל של יצורים שמאוד קרובים אלינו במבנה הפיסי ובתגובות הנצפות בעין.
אפקט הישרדותי זה, אשר הרחיב את גבולותיו מהאדם להמון יצורים אחרים אליהם הוא יכול להיקשר (הלוא, לא תראו סרטים כמו "קירות שקופים" המדברים על חרקים וזוחלים, וזה לא מקרי) הוא היושב בבסיס הטיעון האתי ואליו יכול כל אדם בר דעת ורגש להתחבר.
כאן, עכשיו, זה המקום לומר שהפיתרון הנכון הוא להפסיק להתעלל בחיות.
הפיתרון אליו שואף הטבעוני האמיתי הוא להביא את האדם למקום הרבה יותר טבעי, כלומר: ציד, ליקוט והכנה של מזון טרי ומיידי, אשר לכל היותר משומר באמצעים טבעיים למהלך היום או היומיים הקרובים (ובאמת, זהו אחד הנושאים בהם הדיגידיזם שואפת לטפל ולייצר בפועל, בהיותה פילוסופיה מעשית כאמור).
בצורה שכזו, סבל של חיה וגידולה בתנאים מחפירים לא יתקיימו. בנוסף, המזון תמיד יהיה טרי ולכן הרבה יותר מזין ואם נגדיל לעשות, כחברה אנושית, ונדאג לשמר את החי הטבעי ששורד בכל אזור, נוכל לייצר, לשמר ולפתח את מערכת העיכול המתאימה ביותר לתנאים בהם אנו חיים, כל אדם על פי האזורים בהם הוא חי ומשגשג וכך להעצים אף יותר את המערכת החיסונית וככל הנראה, את כל יכולותינו.
זוהי הטבעונות האמיתית.
חלק ממנה אפשר לחיות כבר היום וחלק ממנה עוד יש להקים ולייצר (כאמור, הפיתרון לבעיה האתית).
זהו בסיס המחשבה התזונתית בדרך הדיגידיזם, ואני מזמין את כל מי שקורא פה להצטרף לדרך הזו, למושג הזה, ולפיתוחו כך שבאמת נוכל לשמור על בריאות, הזנה ואיזון יחד ועם הטבע.
מאחל שיהיו המון ימים של אושר!

הרבה לפני שהמציאו את החקלאות והמפעלים. ציד וליקוט הם הקיימות המתאימה והאקולוגית ביותר. מאז ולעולם.